Medisch Pedicure

Medisch Pedicure

Wellicht heb je er weleens van gehoord, een Medisch Pedicure. In tegenstelling tot een gewone pedicure is een Medisch Pedicure specialist op het gebied van voetverzorging van de zogenaamde risicovoeten. Dit zijn bijvoorbeeld mensen met diabetes mellitus, reuma, vaatlijden of oncologiepatiënten. Maar ook een CVA kan voetproblemen veroorzaken zoals een klapvoet, een neurologische beschadiging in het been en de voet. Een Medische Pedicure richt zicht op de medische kant en dient voornamelijk voor pijnvermindering, bestrijding van ernstigere voetproblemen of voorkomen hiervan.

Doorgaans hebben de cliënten van een Medisch Pedicure een medisch risico waardoor ze een verminderde afweer hebben. Het is daarom van belang dat er veilig en met gedegen aanpak de behandelingen van risicovoeten op de juiste wijze worden uitgevoerd. Veilig handelen en behandelen van de voeten houdt de cliënt goed mobiel en draagt bij tot het welbevinden in het algemeen. Pas als het mis gaat, besef je hoe belangrijk je voeten zijn.

Naast specialistische behandelingen bestaan de werkzaamheden ook uit het verwijderen van eelt, likdoorns, het op de juiste wijze knippen en frezen van nagels en nagelproblemen oplossen. Een goed schoenadvies kan een oplossing zijn voor complexe problemen aan de voeten.

Signaalfunctie

Een van de belangrijkste taken die een medisch pedicure uitvoert, is het signaleren van voetproblemen. Hierdoor kunnen ernstige voetproblemen, of zelfs amputaties, voorkomen worden als er tijdig kan worden ingegrepen bijvoorbeeld bij vaatlijden en diabetes mellitus waarbij er acute weefselversterf kan optreden.

Bij een ‘niet-pluis’ gevoel is het zaak dat er snel wordt doorverwezen naar de huisarts of de wondpoli waarmee wordt samengewerkt.

Kennis

Vakkennis is een must.  Bijscholing is verplicht en wordt bijgehouden bij het Kwaliteitsregister van de Pedicure, ProCert genaamd. Het ProVoet lidmaatschap stelt dit verplicht en zorgt ervoor dat de kwaliteit geborgd is. In de praktijk wordt gewerkt met de laatste Richtlijnen en worden elke dag de instrumenten met een autoclaaf gedesinfecteerd om de meest optimale hygiëne te kunnen garanderen.

Bij Foot Care Center is de Medisch Pedicure gespeciliseerd. De specialisaties Medisch Pedicure Sport, Oncologisch hand- en voetzorg (OVV/OHV) bij het IKNL staan geregistreerd. Geaccrediteerd om schimmelnagelmateriaal af te nemen voor het Laboratorium in Nijmegen van het Radboudziekenhuis.

In 2023 heeft Foot Care Center zich opengesteld als leerbedrijf om toekomstige pedicure-collega’s goed op weg te helpen.

Toekomst

Bij voetzorgplus, de opleider voor de Oncologische Voetzorg, wordt hard gewerkt om de eerste groep Oncologisch Voet Verzorgers te gaan upgraden naar NLQF6. De Europese Unie heeft besloten om alle officiële diploma’s van een NLQF code te voorzien zodat in heel Europa weet welk niveau een diploma heeft en de waarde in elk land hetzelfde is. Dit wordt vertaald met een NLQF en het niveaunummer. Het huidige NLQF-niveau bij Foot Care Center is NLQF5, het streven voor de toekomst is uiteraard NLQF6