Laser therapie wrat

Laser therapie wrat

Wat zijn wratten?

Wratten zijn zogenaamde goedaardige huidvereffenheden. Het zijn onschuldige maar vervelende, ontsierende aandoeningen die soms voor veel overlast zorgen. Als je ze op het gezicht of op handen hebt, kan het ook een cosmetisch probleem zijn. Een wrat heeft vaak een bloemkoolachtig uiterlijk en is een vast aanvoelend, uitgroeisel van de huid. Wratten kunnen in vorm, grootte en aantal erg van elkaar verschillen. De officiële benaming voor wratten is verruca en worden meestal door een virus veroorzaakt.

De wrat vormt eigen weefsel dat niet doorgroeit in omliggende huid. Eigenschap van de wrat is dat het een eigen bloedcirculatie opbouwt vanuit de onderliggende huidlaag. Hierdoor kan de wrat voedingstoffen opnemen vanuit de bloedcirculatie en groter worden. Bij verminderde afweer zie je wratten vaker weer terugkomen. Ze verschijnen vooral op plaatsen die veel zonlicht krijgen, zoals op de hand. Ook voetwratten zijn een veel voorkomend probleem.

Volwassenen die als kind een wrat hebben gekregen, zullen bij een nieuwe infectie met een wrattenvirus geen wratten meer ontwikkelen. Dit komt omdat ze weerstand tegen dit virus hebben ontwikkelt toen ze er in hun jongere jaren mee besmet waren.

Hoe worden wratten behandeld met de laser?

Er wordt voldoende tijd ingepland voor jouw behandeling. De huid wordt gereinigd en de bovenste laag van de wrat en het eelt rondom de wrat wordt zo goed mogelijk verwijderd. Daarna wordt er een foto gemaakt zodat we de vordering van de behandeling kunnen volgen. Indien nodig wordt het behandelgebied gemarkeerd met een medische viltstift. Daarna volgt de behandeling met de laser van het wratgebied. Tijdens de behandeling krijg je een beschermbril om de ogen tegen laserlicht te beschermen.

Tijdens de behandeling worden de vaatjes van de wrat gecoaguleerd, dit wil zeggen dat de bloedvoorziening van de wrat wordt vernietigd. De behandeling kan gevoelig zijn. Eventueel kun je een aspirine innemen van te voren. Ook is het mogelijk thuis voor de behandeling de huid met verdovingscrème Emla te behandelen zodat deze minder gevoelig is tijdens de behandeling. Deze crème is bij de apotheek verkrijgbaar.

De behandeling is niet geheel pijnloos. Het kan aanvoelen als een prikje of een snappend elastiekje. Na de behandeling kan er een kostje ontstaan of een blaartje dat er vanzelf afvalt. Je kunt de blaar behandelen zoals men normaal een blaar behandeld, doorprikken, ontsmetten en voorzien van een pleister als verzorging.

Wat is het doel van de behandeling en wat kan ik ervan verwachten?

De behandeling is gericht op het verwijderen van het wratweefsel. Hierbij werkt de warmte van de laser in op de vaatjes van de bloedcirculatie van de wrat. Het resultaat van de behandeling is niet altijd direct voldoende en moet een aantal malen (5-6 behandelingen) worden herhaald. Dit kan met tussenliggende periode van 3 tot 4 weken.

Hou er rekening mee dat de laserbehandeling niet altijd het gewenste effect zou kunnen hebben. Immers de wratten worden veroorzaakt door een virus in het bloed. Elk persoon reageert op de behandeling met zijn/haar eigen zelf herstellend vermogen.

Waar moet ik op letten?

Indien een wrat bloedt, desinfecteer je direct de locatie met alcohol en een pleister. Door slechte hygiëne besmetten de virusdeeltjes de beschadigde huid opnieuw en komen de wratten in korte tijd weer terug.

Aanvullende informatie

Hou er rekening mee dat de medisch pedicure in samenspraak per keer bekijkt welke behandeling het meest geschikt is voor jouw huid op dat moment. Dit kan afwijken van jouw wensen of het oorspronkelijk behandelplan.

Gezien het risico van het werken met een medische laser en omdat de aandacht gericht moet zijn op de behandeling, is het meenemen van kleine kinderen niet toegestaan. Uiteraard geldt dit niet als jouw kind voor een behandeling komt.